Ik wissel ieder jaar trouw van zomerbanden naar winterbanden. Als het kwik onder de 7 graden komt is het tijd om de banden te vervangen. Een klus voor Bol Profielcentrum waarna ik de zomerbanden meeneem en in de garage opsla tot in het voorjaar het tijd is voor de wissel naar zomerbanden. Winterbanden verschillen van zomerbanden. Ze hebben een andere rubbersamenstelling waardoor ze tijdens kou zachter blijven dan zomerbanden. Dit is belangrijk omdat de band met zachter rubber beter contact blijft houden met het wegdek. Ook het profiel van de banden is verschillend. Op een winterband is het profiel meer opgebouwd uit blokjes en voorzien van extra afvoerkanalen naar de zijkant. Hierdoor is er meer grip in de sneeuw en ontstaat er een betere waterafvoer. Om dit voor elkaar te krijgen is het profiel ook dieper. Platgereden sneeuw zal tussen het profiel gaan zitten en door het rijden naar de zijkant van de winterband worden afgevoerd. Een band met een profiel minder dan 4,5 millimeter verliest deze werking en is toe aan vervanging. 

De juiste banden zijn te herkennen aan een icoontje van een sneeuwvlok. Deze banden voldoen aan alle eisen en zijn bijvoorbeeld verplicht in Duitsland. Nieuwe banden hebben een profiel van 9 millimeter. Banden met alleen de opdruk M+S (Mud & snow) zijn geen 100% winterbanden. Met winterbanden in de sneeuw staat mijn auto bij het remmen twee tot drie keer sneller stil. Bij temperaturen boven de 7 graden verliezen de banden hun voordeel en zijn zomerbanden de juiste keuze. Bij warm weer krijgen ze juist minder grip en zullen door de andere samenstelling van het rubber sneller slijten. Tevens is de juiste bandenspanning van belang voor een optimale werking. Ik controleer de bandenspanning maandelijks om de gewenste grip en rijcomfort te behouden.  Alle Europese landen in Europa hebben verschillende wetgevingen over het gebruik van deze banden. Duitsland, Oostenrijk en Slowakije hebben de strengste regels. Winterbanden zijn in het gehele land in de winter verplicht voor alle soorten auto's. In Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en regionale delen van Italië zijn ze alleen verplicht als dat vermeld staat op verkeersborden. In Nederland, België, Denemarken en Engeland zijn ze niet verplicht. Wel is er een advies om de juiste banden te gebruiken voor de eigen veiligheid en de veiligheid van de medeweggebruikers. Ik koop altijd nieuwe winterbanden. Dit is niet verplicht en online zijn veel tweedehands banden verkrijgbaar. Het minimale profiel moet 1,6 millimeter bedragen. Koop nooit banden die ouder zijn dan vijf jaar omdat het rubbersamenstelling door de leeftijd te hard zal zijn en de rijeigenschappen verminderen.

Delen