Wat is nu precies olie en waar gebruiken wij het voor?

Er zijn op onze aarde verschillende manieren om energie op te wekken. Dit gaat eigenlijk altijd met brandstoffen, of andere opwekkende methoden. Onder opwekkende methoden kun je bijvoorbeeld kernfusie scharen, of kernsplitsing. Windmolens en zonnepanelen geven ook een zelf opgewekte energie. Maar ook is de aarde voorzien van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn dus brandstoffen die uitputbaar zijn. Hieronder scharen we dus ook aardolie. En hoe komt deze brandstof dan vervolgens bij ons terecht? De olie wordt door grote bedrijven gewonnen, en die distribueren het. Dit gebeurt op enorme schaal, en Nederland is hier een grote naam in. Nederland heeft van deze industrie namelijk een 'goed geoliede' machine gemaakt. Iedereen kent de Nederlandse grote namen als Shell wel. Hier zal verderop in het artikel nog meer over worden uitgeweid.


De toepassing van olie, de drijfveer van oliehandel

(Aard)olie is een eenvoudig ontvlambare brandstof. In Nederland is olie nog steeds de grootste en meest belangrijke bron van energie. Met deze brandstof houden wij onze huizen warm, laten wij lichten branden en rijden wij in auto's. De oliehandel is dus ook een enorme industrie. Vergeleken met kernenergie, windenergie en zonne energie is olie een zeer eenvoudig te winnen brandstof. Daarom is er nog steeds oliehandel op zeer grote schaal hier in Nederland. In Nederland vind je vele tankstations bijvoorbeeld waar je kan tanken en smeerolie kan halen voor de motor. Op deze manier blijven wij mobiel en kunnen wij van A naar B. Maar vergis je niet, olie wordt ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Hier zijn in Nederland meerdere centrales voor. Deze centrales zorgen ervoor dat wij altijd netjes licht in huis hebben en televisie kunnen kijken en computeren. En nog veel meer.


De oliehandel: hoe gaat het in zijn werk?

Nederland kent meerdere grote oliemaatschappijen. Waaronder bijvoorbeeld Shell. Shell wint zijn eigen olie, en distribueert dit naar grote distributie centra in Nederland. Vanuit hier wordt de olie gereden naar de benodigde plekken. Dit kunnen dus tankstations zijn. Deze tankstations zijn er voornamelijk om particulieren te kunnen voorzien van olie en brandstof. Maar de olie wordt ook naar ondernemingen gereden die de brandstof voor andere doeleinden gebruiken. Denk aan de welbekende NUTS bedrijven. Je ziet ze vast wel eens rijden, die enorme vrachtwagens met een olietank achterop. Zij rijden door het hele land, van locatie naar locatie. Nederland is een vooraanstaand land als het aankomt op de oliehandel. De olieleveranciers in en uit Nederland zijn groot en ook wereldwijd actief.

Tip: Ballering

Delen