Wat is een kunststoftank
Een kunststoftank, ook wel IBC-tank genoemd, is een kleine container die meestal gemonteerd is op een houten pallet. Een kunststoftank voldoet aan de industriële normen voor hergebruik. Kunststoftanks worden tegenwoordig vaak gebruikt voor het transport en de opslag van vloeistoffen, poeders en andere stoffen die kunnen overgeheveld worden naar kleinere verpakkingen. Dit kan gaan om farmaceutische producten, chemicaliën, additieven voor de voedingsindustrie, oplosmiddelen, brandstoffen, siropen, granen, enzovoort. Door hun vorm en de montage op een pallet kunnen ze heel gemakkelijk verplaats en gestapeld worden. IBC staat voor Intermediate Bulk Container. De term intermediair slaat op de inhoud die het midden houdt tussen grotere tanks en kleine vaten. Veel voorkomende inhouden van kunststoftanks zijn 275 tot 330 liter, maar ze bestaan ook met een inhoud van 1000 liter. Er zijn drie categorieën ICB-tanks: de harde strakke vorm, de opvouwbare en de flexibele.

Hoe worden kunststoftanks gemaakt
De vorm en het materiaal waarmee ze gemaakt worden is vooral afhankelijke van de wettelijke normen voor het transport van bepaalde producten, zoals chemicaliën en voedingsproducten, en het feit of de tank hergebruikt zal worden. De harde kunststoftanks worden meestal gemaakt van polyethyleen met een hoge dichtheid. Andere materialen voor de fabricage zijn gegalvaniseerd metaal of aluminium. Om de tanks nog beter te beschermen worden ze meestal in een kooi gezet van ijzer of verzinkt staal. Opvouwbare Ibc- containers hebben geen uitwendige bescherming nodig omdat ze gemaakt zijn van zeer duurzaam materiaal

Wat zijn de voordelen van kunststoftanks
Het gebruik van kunststoftanks is een zeer kostenefficiënte manier om een heel groot gamma aan producten te transporteren en te stapelen. Bij het ontwerp ervan wordt rekening gehouden met de stapelmogelijkheden op een vrachtwagen of in een vrachtschip. Door hun goede stapelbaarheid kan heel wat ruimte bespaard worden. Ze nemen veel minder plaats in dan ronde vaten met dezelfde inhoud en zijn veel stabieler. Op de harde kunststoftanks kan een klep of een kraan aangesloten worden om de inhoud over te hevelen naar verpakkingen met een kleiner volume of voor het toevoegen en mengen met andere stoffen. Een belangrijk voordeel van opvouwbare kunststoftanks is dat ze weinig ruimte innemen wanneer ze leeg worden teruggebracht naar hun vertrekplaats. De meeste kunststoftanks zijn herbruikbaar en kunnen gereinigd worden met speciaal ontworpen wasmachines. Herbruikbare kunststoftanks zijn getest op sterkte en duurzaamheid, ook hun weerstand tegen alle weersomstandigheden wordt uitgebreid getest. Na hun gebruik in de industrie en de transportsector komen de kunststoftanks terecht op de tweedehandsmarkt. Landbouwbedrijven en bouwondernemingen gebruiken ze vaak als watertanks.

Op zoek naar een bedrijf dat over kunststof tanks vervaardigt en aanbiedt? Kijk dan eens op de site van Roost Olie

Delen